Vill du odla dina egna grödor i din trädgård eller på din balkong? Det är kul att hantera detta. Att odla egna örter är relativt enkelt – så det är lätt att komma igång! Naturligtvis är det bra att först få lite inspiration och kunskap: med våra tips och tricks hjälper vi dig på väg.

5 tips och tricks: odla örter själv i din trädgård eller på din balkong
Vilka örter i trädgården?
Först och främst undrar du nog: vilka örter i trädgården växer bra? Den goda nyheten är: många örter kan växa här! Nästan alla örter har goda chanser till god tillväxt – så välj din favoritsort och plantera den. Exempel på örter som växer bra i trädgården eller på en uteplats: basilika, timjan, oregano, mynta, dill, koriander, persilja, gräslök, lavendel, salvia och rosmarin. Det är en ganska tvättlista!

Odla dina egna örter: sol eller skugga?
Vad är det perfekta väderförhållandet för att odla örter själv? Viktigt att veta: örter är inte särskilt krävande. De njuter dock av lite sol. Placera dem därför inte i skuggan eller på en för kall plats. Detta är en punkt att ta hänsyn till, särskilt med växter på balkongen. Har du en skuggig balkong är chansen för mycket skörd tyvärr liten. Har du solen på den i minst några timmar eller en halv dag? Då har du en mycket bättre chans. Örter kan ha lite skugga – så länge det finns tillräckligt med solljus i gengäld. Detta gör örtträdgården på din balkong till en framgång.

Lästips! Starta en grönsaksträdgård på en balkong: hur går du tillväga?

I trädgården har du ofta fler alternativ när det gäller örtträdgårdens läge utanför. Placera helst plantorna på en plats med mycket solljus. I alla fall får örter i trädgården inte tillräckligt med solen snabbt. Det är bara bättre att lägga örterna i skuggan om det blir väldigt varmt en dag, vid eller över trettio grader Celsius. De gillar inte en stekande sol.

Örtträdgård under vintermånaderna
Med lite tur kan du njuta av örterna från din örtagård under en stor del av året. Örter är ganska uthålliga och håller länge, förutsatt att du köper örtväxter av hög kvalitet och tar väl hand om dem. Tänk på att du sätter de fleråriga växterna inuti under de kalla vintermånaderna. Med enåriga örtväxter kan du slänga dem och ta med dem hem till dig på våren. Men fleråriga örtväxter, som timjan, oregano och lavendel, kan stå kvar längre. När det fryser är det viktigt att skydda dem: placera dem tillfälligt på en varmare plats.

5 tips och tricks: odla örter själv i din trädgård eller på din balkong
Odla örter själv: krukor och behållare
I vilka krukor eller behållare är det bäst att odla örter själv? Det finns flera alternativ. Även här gäller följande: dessa örter blir inte svåra. De växer snabbt, i både en mindre kruka och en större behållare. Anpassa därför detta särskilt till det tillgängliga utrymmet du har. För att odla örter på en balkong har du ofta nytta av plantkrukor, som du kan hänga på räcket eller placera i hörnet, till exempel. Eller tänk på en örtagård på balkongen i en lång, smal planterare. Du kan lägga in flera örter här, i rad. En vertikal örtträdgård på balkongen är också en praktisk idé, bestående av flera fickor som du fäster på väggen!

I en trädgård är det ofta mer utrymme, och du kan placera större krukor eller behållare. Du kan också odla mynta eller odla basilika själv i större antal, om detta är vad du vill. En uppfödningstank är ett bra alternativ att använda. Du kan beställa lämpliga påsar, krukor och behållare nedan: Vattna örter i trädgården
Örter i trädgården är väldigt törstiga. Så du måste vattna dem regelbundet! Ju mer solljus de får desto mer vatten behöver de. Örter på en balkong eller i en trädgård i söderläge kräver därför mycket vatten. Vatten dagligen, särskilt under sommarmånaderna. Se till att du lägger örterna i behållare eller krukor där överflödigt vatten kan rinna ut väl, för att förhindra att rötterna blir för våta. På så sätt kan du njuta av det längst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *