Bin, fjärilar och deras livsmiljö bildar ett särskilt samarbete.
Hej fjärilar, hejdå bin vi kommer aldrig se dig igen .. ?? detta är en verklighet tidigare än du förväntar dig.
Bin och andra insekter mår mycket dåligt (minskning med 75%) eftersom vi tar mer och mer bostadsyta, använder bekämpningsmedel och slåtter och hanterar blomsterängar vid fel tidpunkt.

Utan vilda bin ingen frukt och utan humlor inga tomater eftersom de flyger från blomma till blomma och därmed säkerställer pollinering. Inte bara biet är i fara, utan också vår egen matförsörjning.

Om du hjälper biet, hjälper du också människorna. Vi måste se att vi inte kan leva utan naturen. Att ekosystem är särskilt värdefulla för hela cykeln, inklusive människor. Vi kan nu återställa ekosystem istället för att fortsätta riva dem.

Hur kan vi hjälpa bin och fjärilar:
10 tips för mer biologisk mångfald

1. Så blommor
Så inhemska vilda blommor som majblomma, marshmallow, maskros, klöver, malva och rölleka på så många ställen som möjligt. Låt dig inte frestas av en rolig blandning med mycket färg eftersom du bara njuter av det i ett år och det är till liten nytta för insekterna. Sådd kan göras på platser som vägkanter, hörn, sluttningar och helt enkelt i gränsen till din egen trädgård.

2. Inga bekämpningsmedel
Lämna alla medel för att bekämpa skadedjur eller att rengöra din trottoar. De rester som finns kvar i marken eller grundvattnet är katastrofala för allt dyrbart liv. Det är absolut ingen mening att så blomsterramar om du indirekt förgiftar insekterna igen.

3. Riktat underhåll
Korrekt hantering är avgörande för sårbara bin eller fjärilar. Till exempel, om du klipper gräset där klöver blommar på sommaren, tar du bort en matkälla eller värdväxt för specifika bi -arter som bara flyger på klövern. Om du klipper nässlan (värdväxt för atalanta och liten räv) på sommaren har larverna inte längre mat.

4. Dela kunskap
På grund av bristande kunskap eller en metod för stora steg (maskiner) redo snabbt, har många specifika bin och fjärilar inga närings- eller reproduktionsalternativ.
Ekologisk förvaltning bör spridas bland många fler yrkesverksamma, chefer och trädgårdsägare så att vi underhåller uteplatsen och våra trädgårdar på ett mer djurvänligt sätt. Vi anordnar föreläsningar och workshops speciellt för kunskapen om bin och fjärilar.

5. Att ge värdväxter en chans
Genom att applicera inhemska och fleråriga växter och rätt skötsel ger vi utrymme till de nödvändiga värdväxterna. Detta är de växter som fjärilar eller bin lägger sina ägg på. Ett bra exempel är törnen (Rhamnus frangula) som upp till 40 arter av fjärilar lägger sina ägg på. Men det finns också bin som behöver 1 specifik växt. Kunskap om värdväxter är därför också mycket värdefull.

6. Klipp inte för vintern
Många kantar och ängar är klippta korta för vintern (september oktober) så att terrängen är i bra form för vintern. Denna sug efter att rengöra är mycket dålig för många insekter och andra djur eftersom de övervintrar i de gamla stjälkarna eller under de fallna bladen. De gamla blommorna innehåller också mycket frö där olika fåglar får sin mat på vintern.

7. Nyckelpiga
Precis som bina och fjärilar har nyckelpigan också en viktig uppgift i ekosystemet. Denna färgglada skalbagge är rädd för bladlöss som den gillar att äta. Larven är ännu vackrare färgad och är så bra på att fånga bladlöss att du säkert kommer att bli nöjd med detta lilla monster. Ge röriga hörn, en veck eller ett lager fallna löv där de kan skydda sig mot vinterkylan.

8. Beskär naturvänligt
Svarttornssidan är en fjäril som lägger sina ägg på svarttornets grenar för vintern. Efter vintern nästa säsong kläcks äggen och larverna livnär sig på de unga bladen fram till sommaren när de förpuppas. Det som regelbundet händer är att på vintern beskärs svarttornbusken och tyvärr försvinner avkomman till den sällsynta svarttornssidan.

9. Wild Bee
Vilda bin lever inte i stora kolonier eller en bikupa, men de ensamma bin och även humlan är mycket viktiga för pollinering av växter. De är användbara eftersom god pollinering ger oss mycket frukt på växterna, vilket i sin tur lockar fåglar. Detta visar att alla djur, stora som små, har en viktig roll i den naturliga kretsloppet.

10. Påfågelöga
Fjärilar som påfågelögat är inte skadedjursätare, men liksom bin är de viktiga för befruktningen av blommor. Larverna lever på nässlan och håller antalet nässlor i schack, men larver är också en viktig matkälla för många fåglar. Speciellt om fåglarna har ungar kan det finnas Det kommer inte att finnas tillräckligt med larver för att hålla fågelungarna söta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *